Oktober 2009: de feestelijke start van de bouw, het slaan van de eerste paal. Na het heien het eerste beton.
De basis voor de fundering zijn 70 stalen heipalen die enkele meters de grond in worden geheid tot op een stevige zandlaag. Vervolgens worden de pijpen volgestort met beton.
Dit systeem van heien geeft minimale hinder en risico's voor de (gebouwde) omgeving. Heibedrijf Bob Slijkerman uit Schagen, specialist op dit gebied, klaart de klus.
Onder belangstelling van alle direct betrokkenen wordt de eerste paal in gereedheid gebracht. De vrouwelijke firmanten van Nauta Boek hebben het hogerop gezocht, bouwers, opdrachtgever, architect en de firmanten van De Slock wachten geduldig op de bouwplaats af.
En dan is het eindelijk zo ver: Karin Nauta mag van Bob Slijkerman op de knop drukken om de heiblok in werking te stellen.

En dan gaat de eerste paal de
grond in. Stalen pijpen die later vol beton worden gestort.
Gemeentelijk opzichter Dirk van de Bijl, aannemer Siep Schellinger, constructeur Jacco Schouten en architect Ronno Honing inspecteren de laatste werktekening.
Het hele gezelschap feestelijk bijeen om te proosten op een voorspoedige bouw!
Nadat alle stalen buispalen de grond in zijn geheid worden ze voorzien van bewapening en volgestort met beton. Een hechte en stabiele basis voor fundering en toekomstig gebouw. Door de langdurige regenbuien is de bouwput een enorme modderpoel. Maar voor de gemotiveerde bouwvakkers is dat geen probleem!


Het souterrain en de kelder worden door de fa Tatenhove verder uitgegraven en klaar gemaakt voor het beton. Op vrijdagmorgen 4 december 2009 wordt op het laagste kelderniveau de eerste betonvloer gestort.
Dinsdag 8 december 2009: het achterste deel van het souterrain wordt voorzien van isolatie en wapening. Het kijkgat voor het Burgwalriool wordt uitgespit.
Marcel Legierse, Gerrit Koegelberg, Koos Tjepkema, Christian Simons, en Piet Bruin leveren vakwerk. Op de voorgrond het stuk rioolbuis dat in de vloer zichtbaar zal blijven als verbinding naar de historie van Den Burg.

Gerrit Koegelberg weet nog een historisch flesje in veiligheid te brengen. Even later komen er nog twee tevoorschijn.

De volgende dag wordt de vloer van het souterrain gestort. Het kijkluik naar het historische burgwalriool is als uitsparing opgenomen.
Inmiddels is het winter geworden. Veel sneeuw en (lichte) vorst hinderen het werk. Maar op vrijdag 17 december wordt de vloer zonder problemen gestort.
Na het zorgvuldig afdekken van de verse vloer kan iedereen welverdiend met kerstvakantie.

Na het storten van de keldervloeren worden de eerste betonwanden gesteld.
Bert Eppink en Christian Simons voorzien ze van isolatie. Vervolgens krijgt de eerste beganegrondvloer (de uitbreiding van Nauta Boek) isolatie.
<< terug