Vanaf het begin stond vast dat vorm en uitstraling van de nieuwbouw iets heel bijzonders moest worden. Het hoge ambitie niveau moet vooral in de gevelbeelden tot uitdrukking komen. Uitgangspunt: een eigentijds ontwerp geïnspireerd door historische bebouwing uit de omgeving, vermengd met stijlkenmerken van Art-Nouveau en Jugendstil uit de periode 1900-1930. Bij de constructie en inrichting van het cultuur- en expositiecentrum zullen dezelfde stijlkenmerken een rol spelen.

Het ontwerp mag uitdagend en opvallend zijn omdat het gebouw aan een pleintje ligt dat de ruimte biedt om een exclusief gebouw goed tot z'n recht te laten komen. Dit pleintje is het begin van de  Burgwal waarvan de historische naam " de Hollebol" uit de vergetelheid wordt gehaald.
De gevels van boekhandel en café anno 2005 zijn weinig aantrekkelijk. Tegelijk met de nieuwbouw worden deze onder handen genomen met als doel om het straatbeeld flink te verbeteren.
De op zichzelf aardige gevel van het café wordt gerenoveerd.
De brede luifel van de boekhandel wordt verwijderd en de weinig fraaie dakpartij verdwijnt door het aanbrengen van een nieuwe verticale gevel die tevens de ingang accentueert.
In de loop van 2006 werd met drie architecten ( Jan Visser, Rob Bankert van architectenbureau Texel en Ronno Honingh) de basis gelegd voor de lay-out en de gevelbeelden. Na het overlijden van architect Jan Visser is samen met architect Ronno Honingh het ontwerp voltooid.




Uitgangspunten voor de architectuur